Kategorier

Lumen har slået Watt af pinden!

Den klassiske glødepære er snart fortid. LED teknologien har revolutioneret belysningsbranchen med mere effektive og miljøvenlige belysningsløsninger. Med de nye løsninger følger også nye måleenheder. Som forbruger skal du ikke længere kigge efter antallet af Watt, når du køber pærer. Nu er det antallet af Lumen, der er afgørende.  Men hvad er Lumen? Og er det bedre end Watt?

Det øgede fokus på miljø og bæredygtighed i vores samfund, har gjort at den sidste traditionelle glødepære snart bliver slukket. I dag findes mere energibesparende og miljøvenlige lyskilder, som både er gode for din pengepunge og miljøet. LED teknologien har revolutioneret produktionen af lyskilder. Teknologien har lagt fundamentet for den nye bølge af moderne belysning, som bruger mindre energi og skåner naturen

Indtil nu har det været nemt for os forbrugere at vælge elpære, når vores gamle pære er sprunget. Vi har brugt antallet af Watt, som pejlemærke for hvilke pærer, der ville passe bedst til vores lamper. Nu er det dog nye tider! Du kan efterhånden godt vinke farvel til den klassiske Watt-enhed i forbindelse med køb af lyskilder. De nye LED belysningsløsninger har gjort at Lumen har overtaget Watts plads, som den centrale måleenhed inden for lyskilder.

LED – Revolutionerende lysdioder

LED (Light Emitting Diode) teknologien bygger på små lysdioder. Lysdioderne er i modsætning til de traditionelle glødepærer, energibesparende og holder i væsentligt længere tid. Desuden indeholder LED lyskilder ikke kviksølv eller andre skadelige materialer. De er dermed meget skånsomme ved miljøet. LED teknologien har udviklet sig rigtig meget igennem de seneste par år. Kvaliteten af LED lyset bliver kun bedre og bedre. I dag går det bæredygtige aspekt dermed hånd i hånd med et højt kvalitetsniveau.  

LED teknologien er kommet for at blive og tilbyder forbrugerne bedre lys, som oven i kommet er energibesparende. Den miljøvenlige udvikling inden for produktionen af lyskilder fortsætter. LED teknologien har lagt fundamentet for fremtiden inden for branchen. De nye belysningsløsninger betyder dog også at vi forbrugere skal vænne os til nye måleenheder. Tiden, hvor du bare skulle kigge på antallet af Watt, når du købte pærer er forbi!  Nu er det nemlig målenheden Lumen, der skal hjælpe dig med at vælge den helt rigtige pære til din lampe. Men hvad er Lumen? Og hvad er forskellen på Lumen og Watt?

                                                                          

Lumen – Din nye ven, når du skal købe energivenlige pærer

Spørgsmålene står ofte i kø, når vi som forbrugere bliver præsenteret for nye begreber og måleenheder. Det kan godt virke uoverskueligt, når din pære springer og du skal købe en ny, men slet ikke har styr på hvad Lumen er! Eller hvordan man omregner Watt til Lumen! I denne artikel vil du få nogle brugbare facts om Lumen, som forhåbentligt vil gøre dine fremtidige køb af pærer væsentligt nemmere.

Selv om du måske ikke har hørt om Lumen før, er det faktisk ikke en ny måleenhed. Lumen har været brugt i mange år. Enheden bruges til at anvise, hvor stor en lysstrøm, en lyskilde udsender. Måleenheden har dog aldrig været så aktuel som nu. I takt med at vores moderne lyskilder bliver mere effektive og miljøvenlige bliver målingen af effekt/energi (Watt) i forbindelse med lyskilder irrelevant. I dag er det mere relevant at fokusere på lysmængden en pære udsender.

Watt vs. Lumen - Kan de omregnes?

Den klassiske Watt-måleenhed (W) fortæller, hvor stor effekt en pære/lyskilde har. Watt definerer dermed energiforbruget og bruger effekten som anvisning for hvor meget lys, pæren udsender. Måleenheden Lumen (lm) måler, i modsætning til Watt-enheden, direkte hvor meget lys, der udsendes. Den måler dermed lysstrømmen, der kommer fra pæren. Den fokuserer ikke på måling af effekt og energi. En sammenligning mellem Watt og Lumen er ret svær. De to enheder måler vidt forskellige ting og de repræsenterer hver deres type af lyskilder. Watt var yderst brugbart, da glødepæren var den førende lyskilde på markedet. Effekten var den gang central, når man skulle vælge den rigtige pære. I dag har de nye LED pærer dog et så lavt energiniveau, at effekten (W) ikke siger særlig meget om pærerne. Hvor mange Lumen, de har og dermed hvor stor lysstrøm, der udsendes, er mere relevant.   

En Led pære kan faktisk have præcist samme antal Watt, som en klassisk pære, men deres Lumen værdi kan være meget forskellige. Bare fordi de har samme effekt er det nemlig slet ikke sikkert, de udsender samme lysmængde. Det fortæller lidt om, hvor komplekst det bliver, når Watt og Lumen sættes overfor hinanden! Der findes dog omregninger, som kan give dig et fingerpeg om, hvordan man ca. kan omregne Watt til Lumen. Neden for kan du se et eksempel på hvordan Watt og Lumen kan sammenlignes. Det er dog vigtigt at huske på at de to forskellige måleenheder også repræsenterer, hver deres typer af pære. Watt-enheden repræsenterer primært de traditionelle pærer, mens Lumen-enhed repræsenterer de nye energivenlige lyskilder. Tabellen kan give dig et overblik og evt. gøre dig lidt mindre forvirret, når fremtidige pærekøb skal foretages. Tabellen kan sikre at du får en ny energivenlig pære, der har mindst ligeså stor strømstyrke som din gamle glødepære.

                                                                   

Nye lyskilder – ny måleenhed

I denne artikel har du fået lidt indsigt i, hvad Lumen grundlæggende er. Det har forhåbentligt givet lidt mere forståelse for den nye måleenhed inden for belysning. Selv om det godt kan være udfordrende for os forbrugere her i starten med overgangen fra Watt til Lumen, så er det relevant at skifte Watt ud med Lumen. De nye teknologiske løsninger inden for lyskilder er meget mere energibesparende end førhen, derfor er Watts effekt/energi måling ikke relevant mere. Lyskilderne i dag bruger nemlig ikke særlig meget energi og derfor er det ikke relevant at bruge Watt, som pejlemærke, når der skal vælges lyskilder. Måling af lysstrømmen og dermed mængden af lys (Lumen) er mere brugbart og håndgribeligt i den nye lysverden, som LED teknologien har været med til at revolutionere.